Om Oss

Pernilla Linder Velander
Mob: +46 708 640 600
Mail: pernilla@flyingehus.com

Ted Velander
Mob: +46 708 640 605
Mail: ted@flyingehus.com

Linder Velander AB
Flyinge Gårdshus 811
SE – 247 93 Flyinge

Vi är en familj, och ett företag. Vi finns i Flyingeby, intill Flyinge, strax utanför Lund. Hos oss handlar nästan allt om hästar.

Mycket är fälttävlan. Vi föder upp hästar, vi rider och tävlar. Vi driver en träningsbana med terränghinder. Vi ordnar träningar, kurser och träningsresor. Vi säljer foder. Vi skriver artiklar, och vi gör film.

Filmer I produktionsbolaget Flyingehus har vi gjort filmer om hästar och ridning, en film om året, sedan 2001. Börja Rida-serien.

Här finns hittills tio filmer: Börja Rida, Börja Tävla, Lär Dig Hoppa, Rida Dressyr, Egen Häst, Träna Terräng, Lär Dig Köra, Sköta Häst, Våga Voltige och Få Ett Föl. Filmerna är kunskapsfilmer för barn och unga, och för vetgiriga föräldrar. Idolerna berättar och ger tips och råd. Ponnystjärnor står för charmen – Sixten, B Siwgr, Smedhults Äss…

Vi har också producerat en film om fotboll med samma upplägg – Spela Fotboll.

I april 2010 kom dokumentären om Peter Eriksson, profilen, historien, träningen. Detta är första filmen i den nya hästserien Sportens Stjärnor.

Läs mer om Flyingehus och våFilmerra filmer

Träning Vi ordnar träning också på hemmaplan. Ted är examinerad b-tränare i fälttävlan och håller regelbundet terrängträningar för ekipage på alla nivåer. Främst på vår egen terrängbana, med hinder som lämpar sig väl för både ponnyer och ekipage i början av karriären. Lär mer på facebook-sidan Terrängträningar Ted Velander!

Flera gånger om året arrangerar vi också kurser i Flyinge. Vi gör flera dressyrkurser. Vi gör hoppkurser, och vi har en stående sommarkurs, med fälttävlansupplägg, alltså dressyr, banhoppning och terräng. Med topptränare.

Sedan sommaren 2011 har vi en egen ridbana – i trädgården. Sjösand-fiberduk. 20 x 60 meter – med en femhörnings-triangel på långsidan vid B som ger banan oregelbundna yttermått, och gör den 30 meter bred på mitten. Här kan man både rida dressyrprogram på långa banan, och bygga hinder på vettiga linjer. En verklig tillgång, både i verksamheten och i vardagen.

Terrängbanan Under 2009 byggde vi också tillsammans med markägaren Anders Jönsson en helt ny terrängbana på Revingehed, nära Flyingeby. Banan är en av de första rena träningsbanorna för fälttävlan. Här finns nu fler än 120 typhinder i svårighetsgrad från absolut prova-på-nivå för de minsta ponnyerna, 60 cm, upp till linjer för en- och tvåstjärnig klass. Terrängbanan har fantastisk sandmark som underlag. Den är helt och hållet inhägnad och mäter idag cirka 6 hektar mark.

Vi drog också igång träningstävlingar i terrängbaneridning på vår bana. Vi började kalla dem för Pay ´n Cross. Vi gjorde banvisning till häst, stilbedömning och träningsklasser på höjderna 60, 70, 90, 100 cm samt enstjärnig nivå.

Från 2010 har vi också, tillsammans med Flyinge Ryttarförening, arrangerat komplett fälttävlan på banan. Här har gått flera tävlingar per år med både ponny- och hästklasser upp till CNC*. Under Fälttävlansveckan 2015 gick bl a alla SM-klasser för ponny på vår bana.

Sugar Cup Premiäråret 2009 drog vi igång den uppskattade ponnyserien Sugar Cup, en träningsserie på de lägsta hindren, för de minsta ponnyerna och barnen. Intresset för träningsserien ökar stadigt, och på tävlingsbanorna i ponnyfälttävlan är idag närmare sju-åtta på tio startande i klasser som P70 och P80 bekanta namn från Sugar Cup. Träningsserien har absolut väckt ett intresse för sporten, och givit många ponnybarn mersmak på terränghinder. God ridning presterar de också, talangerna från Sugar Cup!

Från och med 2009 har också finalerna i Sugar Cup avgjorts på Ribersborg i Malmö, en egen höjdpunkt under Malmö City Horse Show. Sugar Cup har också vuxit fantastiskt genom åren, och reds sommaren 2015 i fem stora ligor över hela Sverige – från Mittsvenska, alltså Härjedalen, Jämtland, Ångermanland och Medelpad, ner till Skåne, Halland och Blekinge.

Breeders-finalerna i fälttävlan Från 2010 har terrängbanan också stått värd för finalerna för 4-, 5- och 6-åriga hästar i unghästchampionatet Breeders Trophy i fälttävlan. Till Breeders-premiären – eller nypremiären; med championatet tillbaka på Flyinge igen – fick banan en lägre sträckning över större yta hedmark. Nya och till dels större hinder byggs också kontinuerligt på den idag 6 hektar stora och inhägnade banan.

Läs mer om terrängbanan och om Breeders-finalerna

Foder På vår gård säljer vi också foder. Närproducerad havre från Anders Jönsson och Revinge Lantbruk. Färdigfoder från svenska Iform. Betfor. I säsong även morötter. Vi säljer säckavis, alltså även mindre mängder, och till avhämtning även på kvällar och helger.

Huset och stallet Så är det huset, och familjen. Vi bor i ett hus med ett torn i en dunge vid en bäck i Flyingeby. Huset är gult. Bäcken rinner genom vår trädgård. I det grå Lillhuset närmast bäcken har vi kontor, med ett halvtorn för möten och utsikt och inspiration.

Bakom huset ligger stall och loge, tre sammanlänkade grå och röda hus. Allt är ritat av arkitekt Mats Molén. Men vi har bollat många idéer.

I huset bor vi i grunden sex personer. Vi är två vuxna, Pernilla och Ted. Av de fyra flickorna är nu bara vår yngsta, Ella Filippa, stadigt hemma. Johanna, Charlotta, och Ulrika bor och läser i Växjö, Umeå och Heidelberg. Stadigt bor här också tre katter, Tjocke Bullen, Bäckis och lilla Isabella, och våra tre hundar; Greta, jack russel och chef, Emma, labrador med underbar aptit och nytillskottet Klara, welsh corgi cardigan med fantastiska öron och underbar blick. Fyrbenta personligheter!

I stallet står nio hästar. Fyra av dem – de fyra som vi nu rider och tävlar – är alla födda här, avkommor till vårt stora fina Holsteinersto Carita (Snofsan). Snofsan blev 25 år och gav oss sju föl. Vi har nu de båda flickorna Cioccolata, (Master-Corso, f 99) och Camomilla (Quite Easy-Corso,f 04), samt deras yngre bröder Caffè Corretto (Cardento-Corso, f 05) och Caffè Capanna (Quite Easy-Corso, f 07).

Alla har de namn efter heta drycker – på italienska.

I stallet står också Sixten, 93,5 cm och den största stjärnan av dem alla. Tvättäkta filmstjärna. Med alla de later ett charmtroll kan kosta på sig…

Ytterligare två ponnyer står i vårt stall. Båda new forest, båda uppfödda – förstås – av Teds mamma Ella Velander på Smedhults stuteri. De båda är Smedhults Äss, C-ponny efter Rolökke Swallow-Merrie Master, f 95, och Smedhults Dröm, D-ponny efter Rodlease Dancing Gold-Casimirsborgs Avocado, f 00. Också de båda är flitigt utnyttjade filmstjärnor och läromästare!

Sedan något år har vi lånat ut ännu en filmaktris på fyra ben, det gudomliga lilla vita welsh mountainstoet B Siwgr, 116 cm – hon som också har givit namn åt träningsserien Sugar Cup: Siwgr är walesiska för socker.

Den 2 maj 2010 fick även Siwgr ett föl. Hemma i boxen föddes lilla Candy Floss – sockervadd är hennes namn. Och hela fölningen blev till film, fantastiskt nog.

Än så länge njuter Candy av kuperade beten och jämngamla lekkamrater i hagarna hos Tant Ella i Smedhult. Under tiden har vi två gästhästar i boxarna.

Vi håller oss totalt sett sysselsatta.

Välkomna till Flyingehus!

Kalender